Варто визнати – YouTube та продуктивність не є синонімами. Одначе, навіть сервіс, що сприяє прокрастинації, може зекономити час. У статті наведені 16 функцій YouTube, які значно спрощують його використання.

Корисні фішки YouTube, про які мало хто знає

Налаштування відтворення

1. Якщо хочете проскролити відео, для цього потрібно натиснути клавішу з цифрою під час його відтворення. Натисніть на цифру «5» та сервіс відкриє кадр після 50% відеоролика, на «8» — після 80% та тому подібне. Цифра «0» поверне відео на початок.

2. Для того, аби зручніше проскролити відео на певний час варто натиснути на «J». За замовчуванням така дія під час перегляду перемотає відео на 10 секунд назад, а якщо натиснути на «L» — на стільки ж секунд вперед.

3. Для покадрового перегортання потрібно поставити відеоролик на паузу. Натисніть на кому на клавіатурі, аби побачити попередній кадр, а якщо натиснути на крапку – з’явиться наступний кадр.

4. Щоб пролистати відео в мобільному додатку YouTube, потрібно двічі натиснути на ліву (перемотка на 10 сек. назад) або на праву (на 10 сек. вперед) частину відео.

5. 10 секунд — багато чи мало для вас? Сервіс передбачив і це. Для розв’язання проблеми: потрібно натиснути на зображення свого профілю у правому верхньому кутку екрану, обрати «Налаштування» → «Загальні» → «Перемотування подвійним натисканням». Обрати можна проміжок від 5 до 60 секунд.

Корисні фішки YouTube, про які мало хто знає

6. Швидко поставити відео на паузу або вимикати звук (наприклад, якщо хтось неочікувано зайшов в кімнату) допоможе натиск на «K» (для паузи) або «M» (для беззвучного режиму).

7. У веб-версії YouTube ви можете пришвидшити або уповільнити відеоролик, натиснувши на Shift та крапку або ж Shift та кому. У мобільному додатку для цього потрібно натиснути на значок меню з трьома крапками у правому верхньому кутку екрану та обрати параметр «Швидкість відтворення».

Візуальні покращення

8. Розмір плеєру у веб-версії YouTube залежить від розміру вікна браузера, але ви можете взяти контроль у свої руки. Аби плеєр зайняв всю ширину вікна, потрібно натиснути літеру «T», аби перейти до повноекранного режиму — «F», аби перемістити відеоролик в міні-програвач в нижньому кутку сайту — «I».

Корисні фішки YouTube, про які мало хто знає

9. Перемістити ролик в міні-програвач можна і в мобільному додатку YouTube: для цього під час відтворення проведіть по ньому пальцем донизу. На Android-пристроях з операційною системою Android 8.0 Oreo або вище також можна повернутися на домашню сторінку або перемикнутися на інший додаток, при цьому ролик залишиться в міні-програвачі та буде видимим, поверх усіх вікон на екрані.

10. Для увімкнення темної теми у веб-версії YouTube потрібно натиснути на зображення профілю та обрати опцію «Нічний режим». У мобільному додатку потрібно натиснути на зображення профілю, обрати «Налаштування» → «Загальні» → «Нічний режим».

Корисні фішки YouTube, про які мало хто знає

Розширення можливості перегляду

11. Щоб відкласти перегляд відео на потім, натисніть на кнопку «Зберегти» під ним та додайте у список «Дивитися пізніше». Знайти цей список можна у розділі «Бібліотека», натиснувши на значок меню з трьома лініями на сайті або в головному меню внизу екрану в додатку YouTube.

12. Якщо ви підписані на один зі стримінгових сервісів Google — Google Play Music, YouTube Premium або YouTube Music Premium — ви можете увімкнути YouTube-ролики на телефоні як аудіо та відтворювати їх навіть при виключеному екрані. Для цього на Android-пристрої потрібно запустити відео, повернутися на домашній екран та перемістити міні-програвач на кінець, після чого вікно зникне, а на панелі повідомлення з’являться елементи для управління аудіо.

На iOS міні-програвача немає, тому потрібно просто запустити ролик, а потім повернутися на домашній екран. Відео автоматично перейде в аудіорежим, а на панелі повідомлень також з’являться елементи для відтворення відео.

13. При наявності підписки на один з вищеназваних сервісів ви також можете завантажувати YouTube-ролики для перегляду на смартфоні без підключення до інтернету – для цього потрібно натиснути значок «Завантажити» під плеєром. Аби знайти збережені відео, відкрийте головне меню у нижній частині екрану, зайдіть до розділу «Бібліотека» → «Завантаження».

Можливості конфіденційності

14. Якщо хочеться подивитися відеоролик, але при цьому не хочеться, аби це відбилося на рекомендаціях YouTube, можна увімкнути режим інкогніто. Він дозволить не зберігати факт перегляду в історії профілю. В мобільному додатку для цього потрібно натиснути на зображення профілю та обрати опцію «Історія та конфіденційність», а далі ввімкнути пункт  «Не записувати історію перегляду». Щоб повернути запис історії варто відключати його.

У веб-версії це зробити трохи складніше: потрібно натиснути на значок меню з трьох стрічок у верхньому лівому куті, обрати «Історія», після чого в правому нижньому куті екрану з’явиться напис «Не зберігати історію перегляду». Спочатку натисніть на цей пункт, а потім на напис «Пауза» у спливаючому вікні підтвердження. Аби виключити режим інкогніто, потрібно буде зайти туди ж та знайти опцію «Зберігати історію перегляду».

Корисні фішки YouTube, про які мало хто знає

15. Це маловідомий факт, але за замовчуванням YouTube показують списки відео, що вам сподобалися та канали, на які ви підписані, усім охочим. Якщо ви хочете залишити цю інформацію закритою, відкрийте налаштування конфіденційності в меню свого облікового запису та встановіть відмітки «Не показувати інформацію про те, які відео мені сподобалися» та «Не показувати інформацію про моїх підписках».

16. Якщо ви вирішите видалити яку-небудь дію, перейдіть на сторінку історії YouTube. Там можна вивчити історію переглядів, пошуку та коментарів. Обрати потрібний елемент, навести на нього курсор та натиснути хрестик у правому нижньому куту, аби видалити лише його, або використати елементи управління у правій частині екрану, аби видалити все.

Тепер YouTube також пропонує автоматично позбавлятися від усієї історії за 3 чи 18 місяців. Для цього потрібно відкрити розділ YouTube на сайті «Google Мої дії» та знайти поле «Історія буде зберігатися, поки ви не видалите її вручну». Натисніть на кнопку «Автоматично видаляти» у цьому полі, а потім оберіть ваш варіант ліквідації історії.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Fastcompany